Diğer Turizm ÇeşitleriTURİZM ÇEŞİTLERİ

Hüzün Turizmi – Dark Turizm Nedir? Örnekleri Nelerdir?

İnsanların geçmişte yaşadıkları acılar, geçirdikleri hüzün dolu olaylar, günümüzde dikkatimizi her daim çekiyor. Hüzün turizmi (dark turizm) de işte burada devreye giriyor. Yani acı dolu olayları içerisinde barındıran, pek çok insanın yaşamında izler bırakan önemli yerlerin ziyaret edilmesi, bu turizm çeşidi kapsamına dâhil olmaktadır. Artış eğilimine giren bu turizm çeşidinin içeriği ve örnekleri ise dikkat çekici. Hüzün turizmi – dark turizm nedir? Örnekleri nelerdir? Gelin tüm bu detaylara birlikte bakalım.

Dark Turizm (Hüzün Turizmi) Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tarihte yaşanmış felaketleri, insanların yaşadığı zorlukları hitap eden eserler ve savaş gibi olayların doğurduğu zorluklar, dark turizm çeşidinin konseptini oluşturmuştur. Neticesinde geçmişte yaşanılan zorlukların seviyesini görmek, insanlara farklı bir duygu yüklüyor. Bu kapsamda düşünülecek olursa, geçmişini en iyi şekilde irdeleyen topluluklar her daim daha başarılı olmuşlardır. Peki, dark turizm ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • “Dark”, “kara” anlamına geliyor ancak bu bir mecazi anlatım olarak ithaf edilebilir. Çünkü bu turizm çeşidi kara turizm olarak hitap edilmiyor. Yaşanan olayların tesiri kara gün olarak tabir edildiği için, hüzün turizminin adı bazı yerlerde kara turizm olarak geçmektedir.
  • Hüzün turizmi kapsamında popüler hale gelmiş onlarca farklı destinasyon var. Bunlar arasında gerek Türkiye, gerekse de Dünya’da pek çok yer var. Hepsinin ortak özelliği ise, bir hüznü ifade etmesi.
  • Hüzün turizminin kapsamı çok geniştir. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken, bu çeşitlerin hepsinin bu turizm çeşidi içerisinde yer almasıdır.

Hüzün turizminin içerisinde yer alan turizm çeşitleri son zamanlarda çok popüler. Peki, bu turizm çeşitleri nelerdir?

Hüzün Turizmi Çeşitleri Nelerdir?

Hüzün Turizmi Çeşitleri Nelerdir?

İnsanların “kara gün” olarak tabir ettiği olayların yaşandığı dönemden kalan kalıntılar, günümüzde milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Şöyle genel kapsamda düşününce, ne kadar ilginç destinasyonların popüler olduğunu görebiliyoruz. Peki, hüzün turizmi kapsamına dâhil olan turizm çeşitleri nelerdir?

  • Terör Turizmi: Terör olaylarının gerçekleştiği yerlerin ziyaret edilmesini esas alan bir turizm çeşididir. O dönemde yaşanılan duyguları günümüzde de yaşamak esastır.
  • Kıyamet Turizmi: Kıyamet kopacağı zaman, bazı yerlerde kıyametin yaşanmayacağı iddia edilir. Bu iddia çerçevesinde belirlenen yere, yoğun bir turist akını gider. Böylece kıyamet turizminin kapsamı oluşur. Örneğin İzmir’de yer alan Şirince Köyü.
  • İntihar Turizmi: Bildiğiniz üzere kendi ölüm gününü belirlemek isteyen binlerce insanın olduğunu görebiliyoruz. İşte ötenazi olarak adlandırılan bu olay için gidilen destinasyonlar, intihar turizmi kapsamına dâhil olmaktadır.
  • Savaş Turizmi: Savaşlarda veya saldırılarda ortaya çıkan acı manzaralar ve bu manzaralara şahitlik eden mekânlar, savaş turizmi kapsamında. Aynı zamanda bu tür olaylardan acı bir şekilde etkilenen insanlar için oluşturulan müzeler de, her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, hüzün turizminin kapsamına dâhil edilebilecek pek çok farklı turizm çeşidi bulunuyor. Günümüzde ise bu tür turizm faaliyetlerinin arttığını net bir şekilde görebiliyoruz.

Dünya’da Dark Turizm – Hüzün Turizmi Örnekleri

Dünya’nın pek çok noktasında, hüzün turizmi destinasyonları bulunmaktadır. İstatistiklere genel anlamda baktığımızda da zaten bu destinasyonların önemini görebiliyoruz. Peki, Dünya’da hüzün turizmi örnekleri nelerdir?

  • Çernobil (Ukrayna)

Çernobil

Ukrayna’da yer alan Çernobil nükleer santralinin patlaması sonucunda hayatını kaybeden binlerce insanın anısı hali hazırda Çernobil kentinde yaşamaktadır. O dönemden sonra boşaltılan şehrin yaşadığı durum, çeşitli turistik geziler ile ziyaretçilere gösterilmektedir. Ancak radyasyondan etkilenen ve hayatını kaybeden binlerce insanın yanında, binlerce kilometre uzaklıktaki ülkeler de bu radyasyondan etkilenmiştir.

  • Auschwitz Toplama Kampı (Polonya)

Auschwitz Toplama Kampı

Yahudilerin, fırınlarda yakıldığı ve gaz odalarında zehirlendiği bir toplama kampıdır. Tam olarak 1 milyona yakın kişi bu kampta yaşama veda etmiştir. Üstelik en acı şekilde. Aynı zamanda ölmeden önce çok ağır şartlarda çalıştırılmışlardır. Bununla beraber çalışamayacak dereceye gelen ve hastalananlar, kurşuna dizilerek öldürülmüştür. Turistik anlamda çok büyük izler taşıdığı için, o günlerden kalan eşya, resim ve pek çok turistik değeri olan ürünü inceleyebilirsiniz.

  • Pompei (İtalya)

İtalya’da yer alan bu hüzün turizmi örneği, Vezüv Yanardağı’nın patlaması ile oluşmuştur. Yani, bir Roma kenti, bu yanardağın patlaması ile yok olmuştur. Binlerce insan, lavlar altında kalarak can vermişlerdir. Tarihi ve turistik önemi yüksek olduğu için, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

  • Terör Müzesi (Macaristan)
Terör Müzesi

Naziler ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliği, yani Rusya’ya ait pek çok faktörü içerisinde barındıran bir müze. Bu müzede o dönemde pek çok insana işkence yapılıp, canlarından olmalarına neden olunmuştur. İşkencelerin boyutları, müzenin içerisinde yer alan fotoğraf ve videolar ile de net bir şekilde gösterilmektedir. Aynı zamanda Terör Müzesi, Macaristan’daki tek hüzün turizmi örneği değil. Bildiğiniz üzere İkinci Dünya Savaşı’ndaki konumu çok önemli olan bir ülkeydi.

Genel anlamda baktığımızda, hüzün turizmi kapsamında pek çok önemli destinasyon var. Bu destinasyonlara duyulan ilgi de her geçen gün artış gösteriyor. Peki, Türkiye’de dark turizmi örnekleri yok mu? Tabi ki var. Şimdi size bu örnekleri tanıtalım.

Türkiye’de Hüzün Turizmi – Dark Turizmi Örnekleri

Ülkemizde yaşadığımız pek çok hüzünlü durum, günümüzde hali hazırda aklımızda yer almaya devam ediyor. Daima ziyaret edilen bu güzide yerler, geçmişimizdeki durumu bize en iyi anlatan değerlerdir. Peki, hüzün turizmi kapsamında Türkiye’deki örnek yerler nerelerdir?

  • Anıtkabir (Ankara)
Anıtkabir

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarının bulunduğu yerdir. 1953 yılında inşası tamamlanan bu yer, her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Türkiye için yaptıkları, görüşleri ve aynı zamanda çalışkanlığı ile her milletten insan tarafından takdir edilmektedir. Bu sebeple Anıtkabir asla boş kalmıyor. Tüm törenlerin de ilk uğrak noktası olarak ziyaret edilmeye devam ediyor.

  • Çanakkale Savaşı
Çanakkale Şehitliği

Çanakkale Savaşı’nda verilen bir milli mücadele var. Bu mücadelenin Türkiye’ye getirdiği harika değerler de mevcut. Bu yüzden şehit olan binlerce asker her daim Çanakkale’de ziyaret edilmektedir. Özellikle savaş alanındaki izler, o dönemdeki yaşanılanları gözler önüne seriyor. Milli mücadelemizin en önemli şahitlerinden biri olan Çanakkale, sahip olduğu bu önem çerçevesinde hüzün turizminin Türkiye için en değerli örneklerinden bir tanesi.

  • Sinop Cezaevi
Sinop Cezaevi

Osmanlı Dönemi’nde tersane olarak da kullanılan bu cezaevinin içerisinde yaşanan hüzünlü hayatlar, hüzün turizmi listesine Sinop Cezaevini de sokmuştur. 1887 yılından itibaren cezaevi olarak kullanılmaya başlanan bu yer, 1996 yılında boşaltılmıştır. Şuan ziyarete açılan bu cezaevini ziyaret ederek, o günlerin izlerini yakından inceleyebilirsiniz.

Dark turizmi – hüzün turizmi kapsamında incelendiğinde, hem Dünya’da, hem de Türkiye’de yukarıda gördüğünüz üzere pek çok örnek var. Bu içeriğimizde ise, hüzün turizmi – dark turizmi nedir? Örnekleri nelerdir? sorusuna cevap vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi ve güncel habere ulaşmak isterseniz, bunun için bizleri İnstagram.com/turizmebakis/ isimli sosyal medya hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!