GÜNCEL HABERLER

Erasmus Plus (Erasmus+) Nedir? Projeleri

Avrupa Birliği programı olan Erasmus, yükseköğretim kurumlarının iş birliği ile yürütülen öğrenci değişimi programı olarak adlandırılmaktadır. Avrupa’da gençleri ve sporu destekleme programı olarak da bilinen Erasmus, Erasmus Plus (Erasmus+) şeklinde de ifade edilebiliyor. Ancak ikisi birbirinden farklı. Biz de bu içeriğimizde Erasmus Plus nedir? Erasmus+ projeleri nelerdir? gibi pek çok sorunun cevabını vereceğiz.

Erasmus Nedir?

Kısa süreli öğrenci ve personel değişim programı olarak ifade edilen Erasmus, karşılıklı değişimi ifade ediyor. Böylece bir ülkedeki öğrenci farklı bir ülkedeki öğrenci ile sınırlı süreli olarak yer değiştiriyor. Ülkeler arasındaki etkileşimi arttırmak, yeni kültürleri tanımak ve farklı alanlarda eğitim almak için oluşturulan bu program, eğitimin farklı bakış açıları ile ortaya konulmasına da yardımcı oluyor. Ancak son dönemde Erasmus’un yanı sıra Erasmus+ (Erasmus Plus) kavramı da sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı. Peki, Erasmus Plus nedir? Şimdi bu sorunun cevabını verelim.

Erasmus Plus (Erasmus+) Nedir?

Anlaşmalı olan Avrupa ülkelerinde eğitim görme hedefinde olan öğrenciler, yöneticiler, personeller ve öğretmenlere burs sağlayan programa Erasmus Plus adı verilmektedir. Avrupa Birliği tarafından yürütülen Erasmus+ programı; eğitim, spor ve gençlik faaliyetlerini desteklemek amacıyla tasarlanmıştır. Bir çeşit çatı programı olarak da adlandırılan program, yalnızca tek bir programı değil farklı programları da bünyesinde barındırmaktadır. Eğitim alanında gerçekleştirilen program ise Erasmus’tur. Yani Erasmus Plus çatı programının eğitim alanındaki programı Erasmus olarak adlandırılır.

Erasmus ve Erasmus Plus Arasındaki Fark Nedir?

Farklı Avrupa ülkeleri ile öğrenci değişim programından yararlanmak isteyenler için önemli bir konumda olan Erasmus; öğrenciler, gençler, yetişkinler, yöneticiler ve personeller tarafından değerlendirilebiliyor. Ancak bir de Erasmus Plus kavramı popüler. Peki, iki program arasındaki fark nedir?

Erasmus Plus, çatı programı olduğundan, Erasmus+ çatısının altında farklı programlar da bulunmaktadır. Eğitim boyutunda tercih edilen program ise Erasmus’tur. Aynı zamanda Erasmus Plus istihdam yaratmak, kişilere yeni beceriler kazandırmak, sporcuları desteklemek, öğretmenlerin değişim programlarından yararlanmasını sağlamak gibi pek çok ayrıcalık Erasmus Plus bünyesinde bulunmaktadır.

Erasmus Plus Projeleri Nelerdir?

Erasmus Plus bir çatı programı olduğundan, bünyesinde pek çok farklı projeyi barındırıyor. Bu projelerin başında da Erasmus geliyor. Öğrencilerin değişimi için tasarlanan Erasmus programı, bir ülke ile diğer ülke arasında öğrencilerin sınırlı süre ile yer değişmesi prensibine dayanıyor. Tabii ki bunun gibi pek çok farklı Erasmus+ projeleri de mevcut. Peki, bu projeler hangileridir? Şimdi bunlardan bahsedelim.

Erasmus

Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile iş birliği yapması için oluşturulan proje, Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir. Bu proje çerçevesinde yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler, Erasmus programı kapsamındaki ülkelerdeki üniversitelerde eğitim görebilirler. İki ülke arasında öğrenci değişimi gerçekleştirilir. Ancak bu değişim sınırlı süre iledir. Tabii ki öğrencilerin Erasmus programına katılmaları için belirli şartların yerine gelmiş olması gerekir. Bu şekilde Erasmus projeleri için başvuru yapılabilir. Şimdi bu şartlardan söz edelim.

  • Erasmus programına dahil olan üniversitelerde ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimi alıyor olmak,
  • Hazırlık eğitimini tamamlamak,
  • Üniversite eğitiminde ilk yılını tamamlamış olmak,
  • Genel not ortalamasının 2,20’nin üzerinde olması,
  • Daha önce herhangi bir Erasmus projesine dahil olmamak,
  • Dil yeterliliğini karşılamak (YÖKDİL, YDS ve TOEFL) ve
  • Program kapsamında yer alan bir bölümde eğitim görmek, Erasmus programına katılmanız için ön şartlar arasındadır.

Ön şartları karşılayan adaylar Avrupa Birliği tarafından desteklenen Erasmus programına dahil olabilirler.

Gençlik Projeleri

Gençler için düzenlenen bu program, Avrupa Komisyonu tarafından fonlanmakta ve her dönem farklı ülkelerde farklı projeler hayata geçirilmektedir. Bu projede Avrupa ülkeleri ve proje kapsamına dahil diğer ülkelerdeki gençlerin bir araya getirilmesi ve çeşitli konular üzerinde eğitilmeleri hedeflenmektedir. Kültürlerarası etkileşim, diyalog ve sosyal etkinliklerin yer aldığı konular sayesinde farklı ülkelerdeki gençler bir araya getirilmekte, barışçıl bir ortamın oluşturulması üzerine hareket edilmektedir. Bunun için farklı ülkelerde farklı amaçlar üzerinde gençlik etkinlikleri oluşturulmakta, etkinliklerin içeriği sürekli değişiklik gösterebilmektedir.

Erasmus+ Projeleri: Yurtdışı Bileti

Yurtdışı Bileti platformu, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve finanse edilen projeleri yayımlamakta ve projelerin gerçekleştirilmesi için gerekli tanıtımı sağlamaktadır. Bu kapsamda;

  • Erasmus+ projeleri,
  • Ücretsiz kurslar,
  • Avrupa Birliği projeleri,
  • Vizesiz ülkeler,
  • Gezi rehberi ve Schengen Vizesi Otomatik Randevu Kontrol Robotu gibi pek çok ayrıcalık Yurtdışı Bileti platformu tarafından kullanıcılarına sunulmaktadır.

Yurt dışında yaşam, yurt dışı projelerine katılmak, Avrupa Birliği projelerinde yer almak, farklı ülkeleri keşfetmek ve daha fazlası için siz de Yurtdışı Bileti platformunu ziyaret edebilir, kişisel gelişiminizi arttırmak için çeşitli faaliyetlere katılabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız “Erasmus Plus (Erasmus+) Nedir? Projeleri” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de görüş ve önerilerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Erasmus ve Erasmus Plus Farkı Nedir?

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Erasmus Plus, bir çatı programıdır. Bu program kapsamında gençlik, spor ve eğitim alanında destekleyici faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Erasmus ise bu projelerden bir tanesi olarak dikkat çekmektedir. Yani Erasmus+ bir çatı programı iken Erasmus bu çatı programın alt projesi olarak adlandırılmaktadır.

Erasmus+ Ne İşe Yarar?

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Erasmus+, öğrencilerin yalnızca Avrupa Birliği ülkelerinde değil AB dışında da eğitim almalarını sağlamaktadır. Eğitim, gençlik ve spor alanında çeşitli projeler gerçekleştiren Erasmus+, bu sebeple tüm dünya tarafından dikkatle takip edilmektedir. Ayrıca Erasmus Plus projeleri çoğunlukla birkaç hafta sürmekte ve belirli konular hedeflenerek o konularla ilgili projeler oluşturulmaktadır.

Erasmus Plus’a Kimler Başvurabilir?

Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra Avrupa Birliği dışındaki bazı ülkelerde de Erasmus Plus imkanı bulunmaktadır. Erasmus Plus projelerine başvurmak için yalnızca yaş şartı bulunmaktadır. 18 ve 30 yaş arasındaki herkes Erasmus Plus projeleri başvurabilmekte, proje kapsamındaki ülkelerde bulunabilmektedir. Öte yandan herhangi bir öğrenci şartı da bulunmuyor. 18 ve 30 yaş arasındaki herkes Erasmus+ projelerine başvurma şansına sahip.

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!